Egy olyan ember blogja, aki tudatosan kilép a komfortzónájából

SpontAnti elszabadul

SpontAnti elszabadul

Ének a "csöpögő" esőben

2016. augusztus 26. - SpontAnti

Sok tekintetben a színházat tartom a művészet talán legautentikusabb válfajának. Elsősorban azért, mert elsősorban az emberre kell fókuszálni, egyszerre a hangjára és a mozgására is. Gondoljatok bele: a zenében a zenére figyelsz (persze, a zongorista zongorázik, de őt kevésbé nézed), a festménynél is inkább a festmény érdekel, a táncban pedig jobb esetben nem beszélnek...

Ugyanakkor nem igazán szeretek a színházban musicaleket nézni. Úgy gondolom, hogy sok közülük szórakoztatóipari termék, kevésbé művészeti alkotás. Egyfajta könnyen emészthető show-t kínálnak, amit aztán az ember elad társaságban úgy, hogy hát én színházba járok, én művészetet nézek (ja, csak inkább "fogyasztasz"...) Viszont múlt héten a Szegedi Szabadtéri Játékokon megnéztem az Operettszínház előadásában egyik új előadásukat, az Ének az esőben című darabot. 

edc4eso_n3.jpg

Ez ugye az a darab, amelyikben megszólal az "I'm singin' in the rain..." című híres nóta, volt belőle híres film és olyan zeneszerzők munkássága hagyott nyomot rajta, mint például George Gershwin. Nézzük miről szól: csávó híres filmsztár (Don Lockwood - Gömöri András Máté) és egy nővel (Lina Lamonth - Szinetár Dóra) sok némafilmben szerepelnek Hollywood hőskorában, óriási népszerűség mellett, ők a kor Brad & Angelina-ja. Utóbbinak azonban borzalmas már a beszédhangja is, elviselhetetlen. Találkozik a férfi egy másik, földönfutó színésznővel (Kathy Selden - Dancs Annamari) amikor random sétál, aki mondja neki, hogy persze, némafilmben csak rázni kell magad és az nem is igazi színészet. Ez elkezdi zavarni főhősünket, no meg beleszeret a földönfutóba. Közben elterjednek a hangosfilmek és Lina-val ugye csak a baj van, mert nem tud beszélni. Némi bonyodalom és rosszindulat Lina részéről, a lényeg, hogy a végén kasszasiker a hangosfilm, mert a Kathy (Don-nak eddigre élete szerelme) adja a hangot Lina-nak (aki utálja Kathy-t, mert jobb mindenben nála és Don őt szereti). Még egy kis bonyodalom és felfedik a népnek, hogy valójában Kathy az, aki beszélt és énekelt a filmben, így már ő is híres lesz (Lina pedig összeroppan és megy a süllyesztőbe) és boldogan élnek míg meg nem halnak, Donny-val. Mindez kb. 3 órában!

eso_4.jpg

Nézzétek, aranyos a sztori és ha úgy nézed, hogy szórakozni mész és amúgy jó zenéket hallgatni, úgy teljesen jó tud lenni. Utóbbin nagy a hangsúly, az előadás során a történet ugyanis tyúklépésekben halad előre. Vannak olyan 4-5 perces számok, amelyek után nem érted, hogy most ez mit adott hozzá a sztorihoz. Némelyik olyannyira elüt, hogy kifejezetten megzavarja két jelenet közötti átmenetet. Szóval inkább érdemes felfogni koncertnek a darabot, mint színháznak, annak a sztoriját ugyanis 15 perc után tudod, mivel nem bonyolultabb a leírásnál, amit bárhol a neten elolvashatsz. 

Azért tartom különösen furcsának ezt a vontatottságot, mert kb egy éve néztem meg a Némafilmes című filmet, hasonló sztorival és nagyon jól le tudott kötni, nem véletlenül pontozta jól pl. az Imdb is.

20120222-szorakozz-filmkritika-the-artist-a-nemafilmes7.jpg

A vontatottság és a sztori uncsi átültetése mellett azonban el kell ismernem, hogy a színészek elképesztően jól végzik a dolgukat. Különösen ki kell emelnem Szinetár Dórát, aki Lina Lamonth-ot, a végén a rövidebbet húzó színésznőt játssza, elképesztő hangon végigbeszélve a darabot.

k8loeso_1.jpg

Ezen kívül mint mindig, most is feledhetetlen környezetet biztosít a szegedi dóm a háttérben, különösen az ilyen nagyvárosokban játszódó darabokhoz.

41777.jpg

A musicaleket jobban nem szerettem tehát meg, pedig ebben nagyon jók voltak a zenék, meg a többi, de ez a sztori így gyenge. Nem mondom tehát, hogy javasolni tudom ezt a darabot, de úgy gondolom inkább jó élményekkel jöttem el aznap este Szegedről.

Program értékelés: 6/10

SpontaFaktor: 7/10 

Ha tetszett a poszt, kövessetek facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://spontanti.blog.hu/api/trackback/id/tr3611653418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hii 2016.08.28. 10:41:17

Teljesen egyetertek. Az elmeny hasonlo volt.
süti beállítások módosítása