Egy olyan ember blogja, aki tudatosan kilép a komfortzónájából

SpontAnti elszabadul

SpontAnti elszabadul

3 érv pro-kontra TRIathlon

2016. szeptember 02. - SpontAnti

Futni továbbra is nagyon szeretek, de azt is fontosnak tartom, hogy kimozduljak a komfortzónámból. Vagyis csináljak olyan dolgokat, amelyeket nem jutnak alapvetően eszembe. Futásnál jól lehet játszani ugyebár a kilométerek számának növelésével, vagy a terep változtatásával. Ez alkalommal azonban úgy döntöttem, inkább kiegészítem szeretett sportágamat további kettővel és részt veszek egy triathlonversenyen.

letoltes.png

A triathlonról általában annyit szoktak tudni, hogy melyik három sportágból áll, aztán kimerül a többség. A lényeg valóban ennyi, a sorrend pedig úszás, kerékpár, majd futás. Fontos tudni, hogy számos táv is létezik, egészen az sprinttávtól kezdve az ultratávokig bezárólag. 

Kezdésnek én egy kisváros, Kiskunhalas városi rendezvényén, a Halasi Hajtáson vettem részt. 31. alkalommal rendezték meg ezt a versenyt, amelyen már az elején feltűnt, hogy nagyon komoly triathlonosok is részt vesznek, az ország minden tájáról és külföldről is, összesen kb. 150 fő. A táv 750 m úszás a helyi Sóstóban - 20 km bicaj - 5 km futás volt, ami a sprinttávnak felel meg. Nagyon érdekes volt, hogy mennyire számít a számok közötti váltás ideje, amit a lerakodóban, a depóban hajtasz végre (itt egy depó volt csak, de kettő is lehet különben). A komoly triathlonosok gyakorlatilag pillanatok alatt váltottak egyik eszközről a másikra - nos ebben van hova fejlődnöm...

atriatlonc.jpg

Amit így elsőre látok a triathlon MELLETT:

  1. Egészen más sportágakat is űzhetsz, amelyek szintén a kitartást igénylik elsősorban, mint képességet, akárcsak a futás.
  2. A sport nem kizárólag rólad és a testedről szól, hanem főleg a bicaj és a váltások miatt egy technikai része is van. Egyszóval szellemi jelenlétet is kíván.
  3. Földön, Vízben és Levegőben (bicikli) is vagy - a túlélhetetlen Tűzön kívül gyakorlatilag minden elemmel megküzdesz.

 

Mi szól a sportág ELLEN:

  1. Lényegesen komplikáltabb és összetettebb az edzés és a felkészülés, hiszen több sportágban kell figyelned a teljesítményedet. Ez a jobbaknak is nehézséget okoz, nekem többen mondták a versenyen, hogy némelyik számban sokkal gyengébbek, mint a másikban.
  2. Ennek a sportnak méltán nagy az eszközigénye, főleg a bicikli miatt. Rendszeres űzése mindeképpen magával von egy anyagi megterhelést.
  3. Ahhoz, hogy igazán jó triathlonos legyél a jobbak azt javasolják, hogy lépj be egy klubba. Ezzel nincs is gond, de a futással párosított "szabadság" így némiképpen elvész.

 

Engem összességében meggyőzött ez a sportág és bár a futást tekintem a jövőben is nagy kedvencemnek, mindent meg fogok tenni, hogy jó triathlonos is legyek és versenyekre is elmehessek. Remélem Nektek is megjött a kedvetek és valamikor valamilyen versenyen találkozunk majd! Akár a 32. Halasi Hajtáson :)

 

Program értékelés: 9/10

SpontaFaktor: 8/10 

Ha tetszett a poszt, kövessetek facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://spontanti.blog.hu/api/trackback/id/tr5211654064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása