Egy olyan ember blogja, aki tudatosan kilép a komfortzónájából

SpontAnti elszabadul

SpontAnti elszabadul

Egy újabb elszabadulás - ezúttal szó szoros értelemben véve

2016. június 02. - SpontAnti

Valamelyik este két barátommal egy esti sörözésen merült fel, hogy az azt követő esténk is szabad, és ha már így van, csinálhatnánk valamit közösen. Rövid tanácskozást követően megszületett az ötlet: szabadulószobába fogunk menni.

Mivel nekünk sem volt korábban tapasztalatunk ilyesmiben, másnap egyszerűen kinéztünk a neten egy szobát, amiről összességében pozitív értékeléseket olvastunk. Nem vaciláltunk sokat, lefoglaltuk és vártuk az estét.

De mi is az a szabadulószoba?

Nos, nagyjából az, ami a legtöbbeknek elsőre eszébe jut róla.

  •  Adva van egy háttértörténet, azaz a szoba jellegétől függően lehetsz a világjárvány ellen gyógyszert készíteni kívánó tudós, sivatagban eltévedt túlélő, vagy egyszerű kincsvadász is. A háttértörténet adja meg a játék hangulatát.  
  • Adva van maga a szoba, ahol a legkülönfélébb logikai, kreatív és ügyességi feladatokon kell keresztül menned. Titkos kódokat, jelszórészleteket, a gyógyszer összetevőinek képletét kell összegyűjtened, szobáról szobára haladva, a végső cél érdekében.
  • És végül adva van egy időkorlát, hiszen a világ megmentésére vagy a megmenekülésre szánt időd véges. Ez jellemzően egy óra szokott lenni, azaz ennyi időd van, hogy a feladatot teljesítsd.

Ez így elsőre nem hangzik túl megnyugtatóan, de szerencsére van még itt valami, ami a segítségedre lesz: a társaid. A szabadulószoba ugyanis csapatjáték, és ezalatt nem csak azt kell érteni, hogy együtt mentek be, együtt jöttök ki. A feladatok változatosságából adódóan egész biztos, hogy akad olyan, amihez a te képességeid illeszkednek leginkább, és lesz olyan, amihez valamelyik társadé. A játék lényeges eleme a csapatmunka: el kell osztani a feladatokat, és amíg te kódot törsz az egyik sarokban, a másik dolgozhat egy ügyességi játékon a szoba közepén. Ha nem így tesztek, azt az időtök fogja bánni, és a kijutásotokat veszélyeztetitek. A részeredmények egy előre nem látott módon kezdenek beleilleni a közös a képbe, minden apró siker pedig további motivációt adhat a folytatásra. A játék ezen jellege hatalmas élményt ad: Garantálom, hogy mikor a sikeres teljesítést követően kiléptek a szobából, mindannyian jobban fogjátok magatokat érezni.

Mi elsőre egy egyiptomi, piramiskutatós témájú szobába neveztünk be, ahol a fentieket sikerült maradéktalanul megtapasztalnunk. A feladatok változatosak voltak, és a nagyjából 40 perces teljesítést követően elégedetten vonultunk el a szomszéd vendéglátó egységbe egy jól megérdemelt italra. Ezalatt folyamatosan a szerzett élményeinkről beszéltünk, ami végül lassan abba a teljesen spontán elhatározásba torkollott, hogy felhívtuk a helyet, estére van-e még másik szabad szobájuk. Szerencsénk volt, így a szusszanást követően mehettünk vissza az újabb kihívásra, ezúttal a középkori Arthur király világába belecsöppenve. És a falon hagyott feliratunk ellenére egészen biztos, hogy idővel vissza fogunk térni egy újabb kihívásra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spontanti.blog.hu/api/trackback/id/tr588766338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása