Egy olyan ember blogja, aki tudatosan kilép a komfortzónájából

SpontAnti elszabadul

SpontAnti elszabadul

5 dolog, amitől futáskor tuti megőrülsz

2016. augusztus 11. - SpontAnti

A rendszeres futás gyakorlatilag egy életforma. Mint azt a Runner's World sok cikkében időről időre megírja, életed szerves részévé válik a futás iránti vágy és elkezded élvezni a mozgást. Olyan futót ugyanakkor, aki mindig ugyanott futna, még nem láttam: vagy a terepet, vagy az útvonalat, esetleg mindkettőt váltogatja az ember, ezzel is változatossá téve az amúgy monoton programot. 

Én ha futóedzésre gondolok, akkor azonban elsőre egy rekortán gumis körpálya jut eszembe, ahova a legtöbbször járok évek óta.

355.jpg

Néhány dolog ezen a pályán futásaim során azonban feltűnt, hogy nagyon elkezdett zavarni. Holott ha nem futok, akkor vagy észre sem veszem, vagy ha igen, akkor nem zavar kicsit sem.

  1. Kutyák: Az ember legjobb barátja és egy nagyon okos állat. Ha nem éppen futok, akkor mindig ámulni szoktam, milyen jól nevelten játszadoznak el egymás mellett a parkban a kutyusok és még csak véletlenül sem bántják az embereket. De amikor futok és hirtelen (jellemzően a gazdi gondatlanságából) elém kerül egy a kijelölt emberi futásra szánt pályán, akkor nagyon kiakadok. Amikor az egyik egyszer még meg is kergetett, akkor pedig még egy kisebb vitám is alakult a gazdival, aki a valódi hibás ilyenkor
  2. Gyerekek: A gyerekek nagyon aranyosak és örülök neki, hogy ennyien ki szoktak jönni a friss levegőre. De amikor a szülő úgy sétál a gyermekével, hogy a széles járda ellenére a gyerek a pályára kerül (a szülő különben nem), akkor mérges leszek. Mi történik, ha az egyik kanyarnál éppen nem figyelek és nekimegyek a kicsinek? Itt sem konkrétan a gyerekek a bajosak, hanem szüleik felelőtlenek.
  3. Amikor valaki ellentétes irányban fut: Nem tudom mire gondol aki így tesz, de legalább 20 ember fut egy irányba és ő mégis szisztematikusan a másik irányból teszi meg a kört. Nos ez tényleg érthetetlen, mivel mind az én futásomat, mind az övét megzavarja a tüntetőleg fellépő futó.
  4. Gyalogosok, akik nem néznek körül: Ismerős lehet többeknek a kép, hogy jön az idős bácsi egy diszkontáruházas szatyorral, lefelé néz és lazán belép eléd mikor átkelnél előtte? Tényleg semmi baj, csak neki biztosan nagyon fog fájni...
  5. Egymás mellett futó emberek: Számtalanszor előfordul az az eset, hogy egyébként rendkívül lassú tempót diktáló futók egymás mellett mennek és társalognak is párhuzamosan. Amikor van lehetőséged kilépni a járdára előzésnél, akkor ezt meg is teszed. De amikor hirtelen balra és jobbra is makulátlan virágágyás vesz körül, akkor szépen szólni kell nekik, hogy ejnye, tessék már arrébb állni.

Szeretném hangsúlyozni, hogy nem tartom lényeges problémáknak a fentieket és továbbra is ez a pálya marad az én futómekkám. A fentieket tekintsétek talán elsősorban olyan felsorolásnak, hogy mire érdemes nagyon odafigyelni a sérülések elkerülése végett.

Ha tetszett a poszt, akkor kövessetek Facebook-on is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://spontanti.blog.hu/api/trackback/id/tr3410116692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.08.13. 07:05:05

3.ponthoz. Nincs azzal baj, monotonia ellen kiváló.

Broáf az egész világ 2016.08.13. 07:09:39

1. Gondolom kocsival jársz oda, ezért más egészségét nem kíméled.
2. Ha kutyások is vannak, gondolom nem a saját telkeden van a futópálya, amit mások pénzéből is odahúztak.
3. Ha nem figyelsz és felborítasz egy gyereket, gondolkodj el azon, hogy lehetséges, ész nélkül futsz.
4. Ellentétes irányba fut valaki? Nem lehetséges, hogy Te teszed?
5. Ne öregedj meg, ha zavar az öregség.
6. Ha "előzöl", és beszólsz, gondold előtte végig, lehet, hogy elvernek és "jobban futnak", mint Te.
7. Ha "kihívásnak" érzed a futást, tedd egy éhes farkasfalka előtt. Na, az a kihívás.
8. A futás a gyávák sportja.
9. Javasold a a tiltó táblák kihelyezését is, mert csak az ember nem pisálja körbe a territóriumát.

Alick 2016.08.13. 14:06:13

@Broáf az egész világ:
3. Ha kisgyerek féktávolságon belül lép a futó elé, akkor az a szülő figyelmetlensége.
4. Általában felfeséssel ki van jelölve a követendő irány. Szerintem nem katasztrófa, ha valaki ezzel szembe fut, viszont ha keskeny a pálya, neki kell félreállnia.
6. A belső sávban sem illik folyamatosan 80-as tempóval menni.
8. Attól függ. Ha tolvajt üldözöl és a végén judo-ra váltasz, akkor megvolt a napi bátorságpróba is. Ráadásul az öttusázók a futás mellett lőni és szúrni is jól tudnak. :)
9. Több futópálya mellett vannak figyelmeztető táblák, de úgy látszik, jópáran nem tudnak olvasni és általában véve leszarják a környezetüket. A legjobb példája ennek az úton telefonálva, körül sem nézve átkelő gyalogos.

Broáf az egész világ 2016.08.13. 17:25:32

@Alick:
Aki a futáskor megőrül, annak pszichológusra is szüksége lehet..
Ha a futó elgázol egy kisgyereket és a szülő is megdorgálja, testi és lelki trauma érheti.
Felnőtt korában kamionos lesz, hogy biztosra menjen az addigra már csak a nyelvén csoszogó futónak nevezett egyénen. (bástya üti futót)
A "felfestés" nem felfestés. Azok a féknyomok.
A futó a futásra koncentráljon, ne a zenére a fülesében, mert elvonja a figyelmét, szóval balesetet okozhat.
Ha keskeny a pálya, relatív. Még lehet, kövér a futó. (kevesebbet zabál, nem kell "lefutni")
Aki nem bírja a 80-as tempót, a külsőben köteles mellúszásban haladni.
Igen, több futópálya mellett vannak figyelmeztető és veszélyt jelző táblák is , "frissen mázolva", "mélyrepülés", az a kifutó pálya. "aknamező", ott a tűzszerész hátán is olvasható, "ha futni látsz, kövess!".

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.08.13. 17:53:57

én nemrég kétszer futottam a Margitszigeten, fél kör után ellentétes irányba, mert 30 fok volt és nem voltam hajlandó kimenni a budai napsütötte oldalra. :)

Broáf az egész világ 2016.08.13. 20:01:49

@Alick:
Nem látom, hogy csak futócipőben lehet felhajtani.
Tényleg igaz, hogy az emberiség kihalását a saját szabályai fogják előidézni.
Előbb - utóbb. De, mint látom, előbb.
süti beállítások módosítása